logo

Portugal

Wij geloven dat Portugal onder meer om de volgende redenen een bijzonder wijnland is:

  • Een uniek Atlantisch klimaat als stuwende kracht
  • Een rijke Europese traditie als ruggengraat
  • Een weelde aan inheemse druivenrassen als bron van authenticiteit

In de tekst hieronder geven we graag wat meer uitleg.

 

 

Een uniek klimaat

De samenwerking van 3 natuurlijke factoren geeft elke wijnstreek in Portugal klimatologisch een eigen gezicht en ligt zo aan de basis van een rijke verscheidenheid aan wijnstijlen:

1) Portugal is een relatief smal, maar van noord naar zuid zeer uitgestrekt land. De totale kustlijn is maar liefst 832km lang. Bijgevolg is het temperatuurverschil tussen een wijnstreek als Vinho Verde in het noorden en Alentejo in het zuiden zeer aanzienlijk.

2) Het landschap wordt gedomineerd door heuvels en bergen. Daardoor vinden we wijngaarden op diverse hoogten (van 100m tot 800m boven de zeespiegel) en wordt het eventueel warme klimaat van bepaalde streken in de hoger gelegen gebieden getemperd door nachtelijke afkoeling. De precieze ligging van diverse bergketens bepaalt voorts in welke mate de derde factor, die hieronder beschreven staat, zijn stempel drukt op de verschillende regio’s.

3) Vanuit het westen voert de Atlantische oceaan voortdurend koele wind aan. Die biedt de wijngaarden in de nabijheid van de kust voortdurend verfrissing waardoor de druiven er langzamer rijpen en de nodige zuren behouden. Omdat Portugal op de meeste plaatsen maar goed 160km breed is, ondervinden grote delen van het land de positieve invloed van de oceaan. De bergketens bepalen daarbij hoever de oceaanwind landinwaarts reikt en hoeveel afkoeling elke streek krijgt.