logo

Nederland

Wijngaarden in Nederland[]

 

Er waren in 2007 ruim 150 wijngaarden in Nederland die samen een oppervlakte hadden van zo'n 260 hectare. Zijn vooral te vinden in Limburg en Gelderland. Verder liggen ze ook in Noord-Brabant, Zeeland, Noord-Holland, Overijssel en Drenthe. Zelfs in het noorden, in Groningen en Friesland bevinden zich negen wijngaarden. De totale productie bedraagt 900.000 liter wijn[]. Het meeste wordt geproduceerd in Zuid-Limburg, met meer dan 90 hectare het grootste wijnbouw gebied van Nederland. Daarnaast zorgt de Achterhoek met 38 hectare ook voor een groot aandeel in de productie. De Betuwe, de Veluwe en de omgeving van Groesbeek zijn elk goed voor 12 tot 15 hectare wijnbouw.

Doordat het klimaat in Nederland voor traditionele druivenrassen, zoals Merlot en Cabernet Sauvignon niet gunstig is, kunnen deze soorten niet op grote schaal worden aangeplant. Om die reden is het noodzakelijk om druivenrassen aan te planten die een betere productie geven in een kouder klimaat.

Druivenrassen[]

In Nederland worden zowel klassieke, oudere rassen, zoals Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Müller-Thurgau, als nieuwere schimmeltolerante rassen, zoals Regent, Rondo, Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Cabertin, Pinotin, Monarch, Solaris, De Baron, Souvigner Gris, Acolon, Riesel, Cabernet Blanc en Johanniter aangeplant.

Gezien het feit dat in Nederland weinig bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt is het van groot belang om te kijken naar nieuwere schimmeltolerante rassen. Een van de pioniers op dit gebied is een wijngoed in Vijlen. Deze wijngaard heeft vanaf 1988 op kleine schaal en op experimentele basis meer dan 70 soorten aangeplant. De aanplant was bedoeld om na te gaan of zowel bepaalde klassieke als nieuwere tolerante wijndruiven in Nederland rijp konden worden en daarnaast of het mogelijk was om er een goede wijn van te vinificeren. De meeste van de druivenrassen die onderzocht zijn en staan aangeplant (99%), hebben een grotere tolerantie voor schimmels en andere ziekten dan klassieke rassen. Hierdoor behoeven de druiven niet of nauwelijks bewerkt te worden met chemische bestrijdingsmiddelen hetgeen een natuurlijk product ten goede komt.