logo

Chili

‘Wijn heeft meer voor Chili gedaan dan Chili voor de wijn’

Voor de Europeaan is Zuid-Amerika één continent. Maar Chili en Argentinië, de twee belangrijkste wijnproducerende, zijn volstrekt verschillend. Argentinië heeft een continentaal klimaat, en is gericht op de Atlantische kusten. Wijnhoofdstad Mendoza ligt in een woestijnachtig gebied, het terroir is minder rotsig, waardoor de wijnen meer fruitgedreven en minder complex zijn. De kwaliteitswijnen worden er op grotere hoogte geproduceerd tegen de Anders aan. Chileense wijnen zijn complexer, hebben meer smaak en zijn veel diverser. Dat komt ook door een gevarieerder landschap, waar meer druivensoorten kunnen aarden.”

Wines of Chili - Wijnen uit ChiliWijn uit Chili: Diversiteit, duurzaamheid en kwaliteit

Diversiteit is een van de drie pijlers die het hernieuwde elan van de Chileense wijn moeten ondersteunen, duurzaamheid en kwaliteit zijn de andere twee. “Chili is uniek in zijn geografie, het is een paradijs voor het verbouwen van druiven. Het land is klimatologisch volledig geïsoleerd van de rest van de wereld door zijn natuurlijke grenzen: de woestijnen in het noorden, het Andesgebergte in het oosten Antarctica in het zuiden en de Pacifische Oceaan in het westen.

De isolatie heeft er ook toe geleid dat we hier geen of nauwelijks ziekten in de wijngaarden hebben en we dus bijna biologisch kunnen produceren – in het hele land. Die speciale geografie brengt diversiteit met zich mee. We hebben wijngaarden duizend kilometer ten zuiden van Santiago, en duizend kilometer ten noorden ervan. Bovendien hebben we de Andes waar we een beetje kunnen spelen met hoogte. Plus de oceaan, die erg koud is door de Humboldtstroom, zodat we kunnen experimenteren met temperaturen, zeemist, oceaanwind enzovoort. We zijn ons terroir nog verder aan het verkennen, steeds op zoek naar nieuwe gebieden voor wijngaarden.”

De Chileense wijnindustrie heeft zich de afgelopen vijftien jaar inderdaad behoorlijk vernieuwd. Er werden nieuwe valleien vol geplant met druivenrassen uit het oude Europa. “Niemand had er ooit aan gedacht druivenstokken te planten in Casablanca, Leyda, Bio Bio of Limari. En kijk wat er nu voor topwijnen vandaan komen. Ik zou zeggen dat een deel van de taak is volbracht. Nu moeten we het goede nieuws verspreiden.”