logo

Californie

Als Nieuwe Wereldwijnland doet Californië het erg goed. Californië heeft natuurlijk een geweldig klimaat voor wijnbouw. Californië produceert jaarlijks meer dan van 2 miljard liter wijn, oftewel bijna 3 miljard flessen. En de Californische wijn staat bekend om de hoge, constante kwaliteit. En laten we vooral niet vergeten: Californië is het vierde wijnproducerende land ter wereld. Leuk om dan even te duiken in wat weetjes en cijfertjes over wijnland Californië en Californische wijn.

Californische wijn

Zoals net geschreven staat Californische wijn bekend om de hoge, constante kwaliteit. Het feit dat Californische wijn van hoge kwaliteit is, daar werd tot 1976 wat anders tegenaan gekeken, want Nieuwe Wereldlanden konden toch echt geen wijn maken, vonden ze in de Oude Wijnwereld. Daar kwam door de Paris Tasting in 1976 verandering toen bij een blinde proeverij fameuze Franse wijnen verslagen werden door Californische wijnen.

Er zijn tegenwoordig duizenden wijngaarden in Californië die samen meer dan 224.000 hectare groot zijn. 60 procent van de wijngaarden is beplant met de blauwe druif en dan vooral met de Cabernet Sauvignon en Zinfandel. De andere 40 procent is beplant met de witte druif en dan vooral met de Chardonnay, maar ook de French Colombard en de Viognier worden meer en meer aangeplant.