logo

Australie

Wijnbouw in Australië vindt hoofdzakelijk plaats in de deelstaten, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, het aansluitende zuidelijke deel van Zuid-Australië en helemaal in het westen de zuidwesthoek van West-Australië.

Australië is een warm tot heet continent. Wijnbouw is alleen mogelijk langs de zuidkust. Daar is het klimaat milder vanwege de zuidelijker breedtegraad, vergelijkbaar met de Middellandse Zee. Koelende invloed van de oceaan door stromingen van de Zuidelijke IJszee dragen hier ook aan bij. Desalniettemin zoeken de wijnproducenten nog steeds naar hogere - dus koelere - gebieden iets meer landinwaarts waar wijnbouw mogelijk zou kunnen zijn. In Australië worden veel wijngaarden geïrrigeerd.

Er is nog geen officieel classificatiesysteem. In 2007 werd ongeveer 10 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Hiervan werd zo’n 40% geëxporteerd. Behalve wijndruiven worden er vooral ook veel tafeldruiven verbouwd.

Veruit het grootste wijnbouwgebied is Zuid-Australië waar bijna 50% van alle druiven werden geoogst, gevolgd door Murray Darling-Swan Hill met een kwart en Nieuw-Zuid-Wales, exclusief het wijngebied Murray Darling-Swan Hill, met iets minder dan een kwart. De overige wijnbouwgebieden zijn heel klein en leveren in totaal minder dan 3% van alle wijndruiven.

In 2014 werd 1,7 miljoen ton aan druiven verwerkt voor de productie van wijn. Dit was gelijk aan het gemiddelde over de laatste zeven oogstjaren. Er werden bijna evenveel blauwe als witte druiven geoogst. De drie meest geoogste blauwe druiven waren: Syrah (424.000 ton); Cabernet sauvignon (230.000) en Merlot (117.000). Bij de witte druiven was de Chardonnay met 355.000 ton het meest populair gevolgd door de Sauvignon blanc (95.000 ton) en Sémillon. De oogst was voldoende voor een wijnproductie van 1,2 miljard liter.